Halverwege de vegetarische maand januari: hoe gaat het?

Wij besloten de hele maand januari vegetarisch te eten. We zijn inmiddels halverwege de maand en ik vertel graag hoe het tot nu toe gaat en waar we tegenaan lopen!

Al een hele lange tijd eten we weinig vlees en proberen we steeds meer richting een plantaardig(er) dieet te gaan. Ik schreef hier al eens eerder over; het hoe/wat/waarom van deze keuze. Waar het in het kort op neer komt is dat ik vind dat, met alles wat we tegenwoordig weten over de omstandigheden van dieren én wat het consumeren van ongelofelijk veel dieren met het klimaat doet, ik gewoon niet meer zomaar dagelijks vlees op tafel kan zetten.

Ik vind dat we allemaal ons steentje bij moeten dragen aan de leefbaarheid van onze planeet, zodat onze kinderen en kleinkinderen ook nog een planeet hebben om op te wonen. Iedereen doet dit op zijn/haar eigen manier en (flink) minderen in vlees en andere dierlijke producten is de mijne.

Vega januari dus!

Toen Kay in december voorstelde om anders eens een hele maand vegetarisch te eten vond ik dit echt een top voorstel. Ik kook al vrij veel vegetarisch maar een hele maand gaat me echt uitdagen om iedere dag vega te koken en dus ook nieuwe dingen uit te proberen. Tof!

Nu moet ik zeggen dat we allebei niet heel dol zijn op vleesvervangers. Af en toe een vleesvervanger: prima. En in sommige gerechten is dat ook gewoon heel makkelijk maar ik was niet van plan om iedere dag vleesvervangers te gaan eten. Op zoek naar nieuwe recepten dus!

Mijn favoriete vleesvervangers:

Ondanks dat we er niet veel van eten heb ik wel een paar favorieten. Misschien voor jou het uitproberen waard!

❀ De ‘kip’krokant schnitzel van Vivera vind ik de lekkerste! Lekker voor een simpel Hollandse aardappel/’vlees’/groente maaltje.

❀ De groenteschnitzel van Lidl. Heerlijk op een wrap met geprakte avocado, spinazie, komkommer en een sausje gemaakt van kwark/peper/zout/knoflook en een uitje.

❀’Spekjes’ van Vivera! Op de verpakking staat dat je ze 4 minuten moet bakken, mijn tip is om ze minstens een kwartier te bakken. Zo maak je net echte hele krokante spekjes. Een beetje extra zout er bij over voor het herkenbare zoutige en je hebt een top vegetarische optie voor in je stamppotten, risotto of bijvoorbeeld door een salade!

❀ Meest favoriete ontdekking tot nu toe: de vegetarische kroketten van de Lidl. Niet te onderscheiden van de echte, wij bakken ze in de airfryer en ze zijn echt TOP. Nooit meer vleeskroketten voor ons!

Het gaat goed!

Ik moet zeggen dat het eigenlijk hartstikke goed gaat. Waar ik op 1 januari bij de nieuwjaarslunch bij mijn schoonouders gelijk de fout in ging (zonder bij na te denken broodjes met filet americain besmeren) ben ik daarna niet één keer meer ‘de fout’ in gegaan.

Zo lang ik goed boodschappen doe en me aan mijn weekmenu houdt is het, vooral thuis, helemaal niet zo lastig.

Wat ik wel merk is dat ik qua broodbeleg vrij inspiratieloos ben. Als je alleen vegetarisch eet is kaas natuurlijk een prima broodbeleg alleen probeer ik juist ook meer voor geheel plantaardige keuzes te gaan en dan is de keuze toch beperkt. Ik ben niet gek op hummus en iedere dag een avocado word ook zo saai. Daar moet ik echt nog eens naar op zoek: lekker veganistisch broodbeleg.

Voor nu laat ik het even bij kaas om mijzelf ook niet te pushen om alle veranderingen in één keer te maken.

Wat misschien ietsjes lastiger is is om de vegetarische keuzes te blijven maken buiten de deur. Een avondje borrelen op het terras, personeelsfeest waar alleen broodjes kroket en frikadel zijn of een etentje met familie. Gelukkig zijn er bijna altijd en overal wel vegetarische keuzes te maken, dat zal echt een stuk moeilijker worden als je echt geheel vegan gaat eten.

Een paar favoriete vegetarische recepten:

Ik vind het leuk om een paar van mijn favoriete vegetarische recepten met je te delen! Misschien inspireert het jou om deze week ook een paar keer een vegetarische maaltijd op tafel te zetten! :)

Deze spaghetti ‘ala Rosie’ blijft favoriet! Heerlijk en snel klaar, iedereen wordt hier blij van.

Noodles met boontjes, champignons en ei met sojasaus. Heerlijk en simpel gerechtje!

Heerlijke, super romige pompoensoep (zonder het akelige snijden) met knoflookstokbrood.

De noodles met pinda-limoen saus was hier echt een hit. Nog wat extra gefrituurde uitjes er over voor wat extra crunch, casave er bij. Heerlijk!

Op naar de rest van de maand!

We zijn halverwege, laten we eens kijken of de tweede helft van de maand ook zo gemakkelijk gaat! :)

Gerelateerde artikelen

14 reacties

  • Reageren
    Jessica
    16 januari 2020

    Zelf eet ik niet vegetarisch of veganistisch. Wel kijk ik op YouTube naar de filmpjes van Vegan Fittie. Zij heeft vaak ook simpele gerechten. Wie weet haal je daar nog inspiratie vandaan. Eigenlijk zou ik het wel eens kunnen uitproberen om minder vlees te eten. Ik vind het erg lekker bij de maaltijd.

  • Reageren
    marjolein
    16 januari 2020

    Bij AH vond ik laatst vegetarische “smeerworst” voor op brood, in de koeling.
    Ook opties van de Vegetarische Slager kon ik daar vinden.

  • Reageren
    Audrey
    16 januari 2020

    Mooi dat het zo goed gaat! Wij eten thuis zeker 5 dagen in de week vegetarisch, maar met zo’n borrel oid buiten de deur zou ik het ook lastig vinden om al het vlees te mijden. Ik vind de vleesvervangers van de Aldi trouwens ook heel goed, zeker de vegetarische schnitzels daar.
    Audrey onlangs geplaatst…Opruimchallenge: het resultaat!My Profile

    • Reageren
      Roos
      16 januari 2020

      Dankjewel voor de tip van de vegetarische schnitzel, ga ik eens naar kijken! Ja buiten de deur eten is net iets lastiger maar afgelopen weekend op het terras heb ik gewoon een stokbroodje met kruidenboter en tapenade gegeten en nacho’s met kaas en salsa! :D

  • Reageren
    Tamara
    16 januari 2020

    Wat super dat je het zo goed voorhoud! Ze hebben inderdaad van de vegetarische slager een soort smeerworst voor op brood( of van kips ook, die smaakt echt precies zoals de normale), en ook filet americain! Die laatste is echt te lekker mmm.
    Tamara onlangs geplaatst…Lifehack: broekmaat bepalen zonder te passen!My Profile

    • Reageren
      Roos
      16 januari 2020

      Ja het gaat echt verrassend goed! Dankjewel voor de tip, ga ik volgende week bij de boodschappen eens wat van meenemen! :D

  • Reageren
    Kimberly
    16 januari 2020

    Ik ben vegetariër en eet op brood het volgende: pindakaas, huttenkase, smeerkaas, cream cheese, hagelslag, hummus, ei, farmersalade, selleriesalade, kaas, speculoos, sandwichspread, tapenade, chocoladepasta

    • Reageren
      Roos
      16 januari 2020

      Dankjewel voor je tips! <3 Speculoos is volgens mij ook vegan of niet? Ik wil juist een beetje af van de vele kaas maar meer vegan bloodbeleg!

  • Reageren
    Celine
    16 januari 2020

    Ken je Muhammarra al? Geroosterde paprikaspread, beetje pittig, maar ook echt zoet. Echte aanrader :)

    • Reageren
      Roos
      16 januari 2020

      Oeh nee! Goed idee, nog een tip qua merk welke lekker is? :)

  • Reageren
    Jenn
    17 januari 2020

    Goed bezig hoor! Ik heb zelf nooit van filet gehouden, maar die van Kips en die van de Vegetarische Slager schijnen erg goed te zijn.
    Wat ik zelf als broodbeleg erg lekker vindt: vegapaté van Unox, Kips of Garden Gourmet, ‘kip’worst van de Vegetarische Slager (net kipfilet, echt!), gekruid gehakt van Garden Gourmet, gebakken champignons met een beetje hummus, kaas, hüttenkäse, sandwichspread, gegrilde groentes, hagelslag, kruidenkaas met komkommer, aardbeien, pindakaas met banaan, ik ben veel creatiever geworden met brood sinds ik geen vlees meer eet :’) En als lunch eet ik in plaats van brood ook graag een salade of een lekkere maaltijdsoep. Of lekker gevulde wraps.
    Jenn onlangs geplaatst…Kilo’s knallen | “Ben je afgevallen?”My Profile

  • Reageren
    Ytje
    17 januari 2020

    Kips vegetarische paté en filet american zijn mijn favorieten! En als je echt een lekkere vleesvervanger wilt hebben (althans volgens ons): de kipfilet van vandaag vegetarisch van de AH. Of het naar kip smaakt geen idee, want dat eet ik al haast 20 jaar niet, maar heel sappig en niet gepaneerd, wat een hele hoop andere burgers wel zijn.

  • Reageren
    Eveline
    18 januari 2020

    Maza heeft lekkere smeersels zoals muhamarra, Baba anoesch,…Te koop bij AH.

  • Reageren
    Gelukjes van Maris
    19 januari 2020

    hier sinds zwangerschappen alleen nog maar vega file (vegetarische slager of kips) ons dochtertje heeft koemelk allergie dus kijk ook regelmatig voor vegan opties zodat we daar een beetje omheen kunnen werken. En mijn darmen vinden al die kaas die we nu weglaten ook veel fijner..

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.