Mijn 5 ULTIEME sollicitatietips!

sollicitatietips

Solliciteren, ik heb er de laatste maanden meer kennis mee gemaakt dan mij lief is. Inmiddels heb ik een hele leuke baan gevonden en kreeg ik meerdere keren de vraag of ik mijn tips wat betreft solliciteren met jullie wil delen. NATUURLIJK! Bij deze mijn 5 ultieme sollicitatietips!

Allereerst een kleine disclaimer. Ik ben op geen enkele manier een expert op dit gebied, alles wat ik hier onder beschrijf is gebaseerd op mijn eigen ervaring. Wat werkte wel en wat werkt niet! 

1. Probeer een persoonlijke connectie te vinden met het bedrijf/functie waar(op) je solliciteert.

Dit is echt mijn number one tip. Voor mijn gevoel besteden veel mensen in brieven hier veel en veel te weinig aandacht aan. Je probeert in een brief een bedrijf, of diegene die de brief leest, in te laten zien wat voor fantastisch persoon jij bent en waarom ze jou aan zouden moeten nemen. Echter, wie zet er nou niet in zijn/haar brief dat je flexibel bent, vriendelijk, precies, eerlijk blabla?! Iedereen doet dit. Wat maakt jou anders? Juist, als jij op een bepaalde manier een connectie hebt met een bepaald bedrijf. Op wat voor gebied dan ook. Zo ben ik er van overtuigd dat ik mijn vorige baan als audiologisch maatschappelijk werker nooit gekregen had als ik niet verteld had dat mijn moeder slechthorend was. Waarom? Omdat ik van heel dichtbij zie wat het met iemand en zijn/haar omgeving doet als iemand slecht hoort. Ik kan hierdoor waarschijnlijk veel beter meeleven en inzien hoe het is voor bijvoorbeeld de familie van cliënten. Hierdoor heb ik een streepje voor op andere kandidaten die wellicht ook spontaan, gezellig, professioneel, geduldig en nog veel meer zijn ;-)!

Zo kun je bepaalde dingen die je gedaan hebt in je leven inzetten, levensgebeurtenissen, cursussen, workshops, reizen, eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het inzetten. Hiermee creëer je een stukje ‘uniekheid’ waarmee jij je gegarandeerd onderscheidt van de rest. Kom je er zelf niet helemaal uit? Spar hier dan eens over met familie en vrienden.

2. Zorg dat je CV er uit springt, op wat voor manier dan ook.

Ik kwam er al gauw achter dat wanneer er op een vacature enorm veel reacties komen je sollicitatiebrief niet eens gelezen wordt. Ze maken in dit soort gevallen eerst alleen een selectie op basis van CV’s dus zorg ervoor dat jouw CV er uit springt. Zorg er sowieso voor dat er een leuke, spontane en professionele foto (GEEN SELFIE) op je CV te vinden is. Dit is tegenwoordig ontzettend belangrijk hoor ik van mensen die op een uitzendbureau werken dus vergeet dit niet. Zorg er verder voor dat je er uit springt wat betreft vormgeving en kleuren van je layout. Een simpel zwart/wit a4tje, dat zou ik echt niet meer doen. Ik had voor ogen dat als er een stapel met 10 cv’s op tafel zou liggen je gelijk zou kunnen zien welke van mij is.

Al zou je er niet uitspringen qua werkervaring, dan spring je in ieder geval wel in het oog qua layout.

Dit is (de eerste pagina van) mijn CV (met mijn persoonlijke gegevens weggehaald). Ik heb mijn CV heel simpel gemaakt in Canva.com!

Voorbeeld CV

Ik ben hier zelf heel tevreden over. Kleurrijk maar wel strak en professioneel. Op pagina 2 staat trouwens mijn werkervaring.

Zorg er ook voor dat er op je CV een plekje te vinden is met een korte introductie van wie je bent. Als mensen er dan niet eens aan toe komen om je brief te lezen heb je in ieder geval op je CV nog een klein plekje om jezelf te promoten dat ze waarschijnlijk wél lezen.

3. Analyseer heel goed in welke sector je werkt, voor welk bedrijf je (wil gaan) werken, en baseer daar de toon van je brief op.

Iedere sector heeft zijn/haar eigen ‘dingen’ dus analyseer je sector en het bedrijf waarvoor je wil werken en baseer daar de toon van je brief op. Zo schrijf ik voor een functie bij de gemeente bijvoorbeeld een veel formelere brief dan voor een organisatie die met jongeren werkt en een hele ‘gezellige’ site heeft. Sommige bedrijven stellen bijvoorbeeld hun personeel voor op de website. Bekijk naar wie jouw brief toe gaat. Wat is dat voor persoon? Formeel, informeel, jong, oud? Baseer hier de toon van je brief op. Een informele brief sturen als advocaat in spe is wellicht niet helemaal handig maar een te formele brief naar een jonge organisatie die op zoek is naar een ‘vlot’ iemand kan ook heel erg afschrikken.

obama

(Hoera, eindelijk een moment gevonden om mijn favoriete meme in een blog te gebruiken haha).

Dit klinkt wellicht allemaal een beetje stalkerig maar ik ben er van overtuigd dat het zo werkt! Vind alles uit wat er te weten valt over een bedrijf of contactpersoon en gebruik dat in je voordeel!

4. Wees origineel, doe eens iets anders dan een brief.

Het wordt niet in iedere sector gewaardeerd maar het is zeker het overwegen waard (vooral als je in een creatieve sector werkt). Doe eens iets anders dan het schrijven van een brief. Zo heb ik een aantal keren een sollicitatie video gemaakt. Dit werd de ene keer heel leuk gevonden, de andere keer vonden ze het be-la-che-lijk dat ik dat gedaan had in plaats van een brief. Natuurlijk super vervelend dat mensen dat vinden maar ik vond het belachelijker dat ze niet inzagen dat ik ook maar mijn best doe om origineel te zijn en er wellicht eens uit te springen!

Je zou, net als ik, eens een video kunnen proberen te maken i.p.v. het schrijven van een brief. Ben je heel handig met photoshop? Ik zag laatst ook een super gaaf vormgegeven a4tje voorbij komen met allerlei foto’s, plaatjes, tabelletjes etc. er op waarom dat bedrijf haar aan moest nemen! Zo origineel. Ook zou je er voor kunnen kiezen om een soort van presentatie over jezelf te versturen (bijvoorbeeld in Prezi).

Als je al in kunt schatten dat op een vacature ontzettend veel reacties af komen en jouw CV niet exact aansluit op wat ze willen.. Dan zou ik zoiets eens proberen! Wie niet waagt wie niet wint!

5. Bescherm jezelf in je enthousiasme.

Dit is iets waar ik veel tegen aan liep en wat mij vreselijk veel verdriet en energie gekost heeft. Ik zie een vacature voorbij komen die mij fantastisch lijkt en in gedachten is die baan al voor mij. Ik ben al allerlei dingen aan het bedenken.. Hoe zal ik de functie invullen? Dan zou Flynn dan en dan naar de creche kunnen en kan ik dan en dan werken. Oh het is daar, dan kan ik mooi met de trein! Wat doe ik? Ik maak mijzelf he-le-maal enthousiast en daarna krijg je de ene na de andere afwijzing.

Ja je moet natuurlijk heel enthousiast overkomen in een brief en het is ook fantastisch als je je enthousiast voelt over een bepaalde vacature maar start eerst met punt 1 t/m 4 zodat je in ieder geval uitgenodigd wordt voor een gesprek!

Realiseer je dat het een ontzettend moeilijke tijd is om te solliciteren. Ik ben maar liefst 2x afgewezen voor fantastische banen waarbij ik de feedback kreeg: we hadden je eigenlijk net zo goed wel aan kunnen nemen want we denken dat je een fantastische collega voor ons zou zijn maar dit gevoel hadden we ook nog bij 2 anderen. Er moet een keuze gemaakt worden en helaas had die ander net een groter netwerk, net 2 jaar meer werkervaring etc. etc. Ik kan je zeggen dat dat véél zuurder is dan gewoon NIET aangenomen worden. Maar helaas hoort dat er bij tegenwoordig. Er is zoveel vraag en maar weinig aanbod.

Bescherm jezelf dus een beetje!

Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben! Hoe gaat het bij jou met de banenjacht? Denk je dat je met deze tips weer wat vernieuwde energie vindt om aan de slag te gaan? Zet ‘m op!!!

handtekening Lifebyrosie.nl

Gerelateerde artikelen

11 reacties

 • Reageren
  Linda
  8 februari 2017

  Ooooeeeh jouw cv is echt top! Sorry;-) wilde ik even zeggen. De rest ook wel natuurlijk, maar je cv ziet er echt gelikt uit en idd anders dan anders!
  Leuke en denk zeker goede tips :-)

 • Reageren
  Dionne
  8 februari 2017

  Handige tips! Vooral orgineel en anders dan alle andere is heel belangrijk! En daarnaast moet je het écht leuk vinden. Ik heb een tijdje gewerkt bij een bedrijf waar ik het alles behalve naar mijn zin had. Werkt echt niet, word je alleen maar dood ongelukkig van..
  Dionne onlangs geplaatst…Verras je vriend met een Calvin Klein overhemd (+winactie!)My Profile

 • Reageren
  Inge
  8 februari 2017

  Goede tips! Je CV ziet er ook super uit zeg! Vooral die foto, zo’n open uitstraling!

 • Reageren
  Maud - Maudgeniet.nl
  8 februari 2017

  Erg leuke tips. Ik snap wel waarom jij een nieuwe baan hebt ;-) Met deze tips komt vrijwel iedereen aan de bak, hihi. Ik schreef mijn sollicitatie in de vorm van een persbericht. Erg leuk en origineel, al zeg ik het zelf. ;-) Daarnaast paste het precies bij de functie waar ik naar solliciteerde (Marketing & Communicatie).
  Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Accommodatie: B&B Slapen bij ScherpMy Profile

 • Reageren
  Irene | Tussenmarsenjupiter.be
  8 februari 2017

  Vooral dat laatste heb ik ook heel erg. Haha. De laatste keer had ik het ook weer maar ik probeerde wel om mezelf wat te temperen. Voor het geval dat. Je CV vind ik heel mooi! Overzichtelijk en het springt wel in het oog! Ik kocht voor een klein bedragje ergens een template omdat ik ook iets wou wat meer opviel. ’t Heeft wel gewerkt :D
  Irene | Tussenmarsenjupiter.be onlangs geplaatst…Theekransje • Me-time aan zeeMy Profile

 • Reageren
  Charlotte
  8 februari 2017

  Wat een supertip over het maken van een opvallend CV! Ik ben druk bezig met solliciteren en heb meteen gebruik gemaakt van deze tip. THANKS!!😊

 • Reageren
  Selina
  9 februari 2017

  Hi Rosanne,

  Wat een supertip van Canva! Ik had eerder al zitten pielen in Piktochart en Photoshop maar dat vond ik beide niet fijn werken qua opmaak. Canva werkt wel goed. Nu duimen dat het me wat oplevert!

 • Reageren
  Manon
  10 februari 2017

  Dankjewel voor de superhandige tips, Rosanne! Complimenten voor deze blogpost, je kunt zien dat je er veel aandacht aan hebt besteed (denk je nu, naah valt wel mee: dan heb je hier een talentje te pakken hoor). Je CV ziet er trouwens ook fantastisch uit, ga zo door!

 • Reageren
  Droombaan
  10 februari 2017

  Goede tips. Ik heb ook vaak genoeg gehad dat ik mijn nieuwe leventje al aan het inplannen was en dat het uiteindelijk dus helemaal niks bleek te worden! Heel pijnlijk als je je er al zo op hebt voorbereid dat je word aangenomen!

 • Reageren
  Eva
  10 februari 2017

  Aan deze tips heb ik tenminste iets! Dankjewel! :)
  Eva onlangs geplaatst…Fotografie | 6x dingen die ik té vaak fout doe (en waar jij van kunt leren!)My Profile

 • Reageren
  Chantal
  11 februari 2017

  Nog een tip, die ik kreeg toen ik aan het solliciteren was: laat de clichés van: ik ben erg flexibel, een enorme teamplayer en heb geen 9 tot 5 mentaliteit, weg en gebruik andere omschrijvingen, of leg het uit dmv van voorbeelden: (ik heb er geen probleem mee om op andere afdelingen bij te springen/samenwerken is voor mij geen probleem en zie ik alleen maar als leuk /etc.
  Je bedoelt het zelfde, maar het valt wel op en het werkt. 😊

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge