Mindstyle: jezelf vergelijken met anderen

happiness is found

Afgelopen zondag had ik een heel fijn gesprek met een vriendin wat me aan het denken heeft gezet.

Soms kun je je zo vervelend voelen. Iedereen om je heen lijkt het voor de wind te gaan. Op Facebook lijkt het net alsof iedereen het perfecte leven leidt, op de blogs die je leest lijkt iedereen alles maar te kunnen kopen wat ze willen en in jouw leven lijkt dat niet altijd het geval te zijn. Wat je al snel gaat doen is jezelf vergelijken met anderen. ‘Zij heeft wel een nieuwe baan gekregen maar ik niet’. ‘Ik werk veel harder dan die en die maar ik krijg toch minder betaald’. We leven nou eenmaal in een maatschappij waar ‘meer’ gelijk staat aan ‘beter’.

Wat is dat toch dat we onszelf maar blijven vergelijken met anderen terwijl we wel wéten dat dit geen zin heeft en dat we ons er zeker niet beter door gaan voelen!

Jezelf vergelijken met anderen is menselijk maar niet iets waar je, over het algemeen, gelukkiger van wordt. Je vraagt je af ‘hoe die mensen het toch allemaal doen’.. Misschien lijkt hun leven aan de buitenkant wel perfect maar wat weet je nou echt daadwerkelijk van de mensen waarmee je jezelf vergelijkt?! Je wilt zo graag het lichaam van Doutzen Kroes, tsja, heb jij het er voor over om 25 uur per week in de sportschool te knallen? Je zou ook wel in zo’n groot huis willen wonen als de buren.. Misschien doen zij wel geen oog dicht s’nachts omdat ze zich zorgen maken over hoe ze die torenhoge hypotheek de volgende maand weer moeten ophoesten..

Wat ik hiermee wil zeggen is dat de buitenkant vaak nog zo mooi lijkt maar iedereen heeft problemen. Groot of klein maar iedereen heeft ze. Niemand is perfect of leidt een perfect, zorgeloos bestaan. Jezelf dus vergelijken met anderen is nutteloos. Je zou jezelf alleen moeten vergelijken met jezelf en er naar streven dat je morgen een ‘beter’ persoon bent dan gisteren.

Natuurlijk heeft jezelf vergelijken met anderen ook een aantal positieve dingen. Het kan een enorme motivatie boost geven om ook net zo succesvol als iemand anders te worden. Ik vergelijk mezelf juist vaak met mensen die het een stuk minder hebben als ik. Mensen die iedere dag kei- en keihard moeten werken om rond te kunnen komen of die zich elke dag afvragen of ze vanavond wel te eten zullen hebben of een dak boven hun hoofd zullen hebben..

Als je jezelf daarmee vergelijkt en dan op de bank in je veilige huisje zit en om je heen kijkt voel je niks dan dankbaarheid. En dat is ook waar vergelijken met anderen tot kan leiden.

handtekening rosie

 

Gerelateerde artikelen

29 reacties

 • Reageren
  chucky1012
  29 maart 2014

  Je hebt helemaal gelijk!
  Ik kijk ook naar velen die het minder goed hebben.
  Het zet je aan het denken omdat niet iedereen kan hebben wat je hebt en het vroeger ook al zo was.
  Bv dat vroeger de mensen niet een een computer hadden en geen mobiele telefoon etc..
  We leven in een wereld waar de technologie centraal staat en men constant wisselt van smartphone etc..
  Ik hoop dat mensen die je art. lezen dit goed beseffen.
  Gelukkig ben ik niet zo dat ik met al die trends meegaan.

  Xoxo

 • Reageren
  Ines
  29 maart 2014

  Mooi artikel en helemaal waar!

 • Reageren
  MySimplySpecial
  29 maart 2014

  Je hebt helemaal gelijk!

 • Reageren
  Frauke
  29 maart 2014

  Zo he, wat een ontzettend goede blogpost! Helemaal waar en ook erg inspirerend. Ik ben er even door gaan nadenken. Het klopt helemaal wat je zegt, we zouden beter minder vergelijken met anderen. Thanks voor dit artikel, ik hou ’t in mijn hoofd <3!

  • Reageren
   Roos
   29 maart 2014

   Dankjewel meid! En natuurlijk graag gedaan ;-)<3

 • Reageren
  Cindy H
  29 maart 2014

  Mooi artikel. Vooral het vergelijken met topmodellen is zo herkenbaar.

 • Reageren
  Joyce
  29 maart 2014

  Een hele goede les voor mij, ik ben altijd aan het vergelijken en het is heel vermoeiend. Tijd om daar verandering in te brengen.

  • Reageren
   Roos
   29 maart 2014

   Absoluut! Word je gelukkiger van :)

 • Reageren
  Anne Solveig
  29 maart 2014

  Wauw, mooi geschreven! Je hebt gelijk!

 • Reageren
  Karlijn
  29 maart 2014

  Wat mooi geschreven. Ik vergelijk mezelf ontzettend vaak met andere mensen en kom daar eigenlijk altijd negatief uit. Vervolgens voel ik me kut omdat anderen altijd beter zijn (in mijn opzicht) en ik totaal niet lekker in mijn vel. Terwijl het zo zonde is om jezelf met anderen te vergelijken. Alsof we allemaal hetzelfde zijn. Ik bedoel, kom op zeg, wie wil er nou precies hetzelfde zijn als een ander?!
  Eigenlijk had ik er nooit over nagedacht dat je jezelf ook kunt vergelijk met iemand die het minder heeft. Dat is wel echt een eye-opener. Want dankbaarheid is zoiets moois om te voelen.
  XXXXX

  • Reageren
   Roos
   29 maart 2014

   Precies, dankbaarheid is geweldig en maakt je ook meer bewuster van de kleine dingen. Het heeft idd zo weinig zin om je met anderen te vergelijken, waarom doe je jezelf dat aan. Je zal nooit iemand anders worden dan dat je uiteindelijk zelf bent! :) En het is prima om te zijn wie je bent!

 • Reageren
  denise
  29 maart 2014

  mooi geschreven meid,
  al dat vergelijken is nergens goed voor.
  we moeten eens leren tevreden zijn met wie we zijn, en wat we hebben!
  liefs,
  denise

 • Reageren
  Sabrina
  29 maart 2014

  Heel mooi verwoord! Inspirerend!

 • Reageren
  Femke
  29 maart 2014

  Helemaal waar, en wat een timing zeg! Ik dacht hier net nog over na, toevallig :)

  • Reageren
   Roos
   29 maart 2014

   Dat is dan zeker toevallig ;-)!!

 • Reageren
  Jose
  29 maart 2014

  Het gras bij de buren lijkt altijd groener, al staan er in je eigen tuintje de meest prachtige bloemen!
  Mooi geschreven, even weer met 2 benen op de aarde gezet. Bedankt :)

  • Reageren
   Roos
   29 maart 2014

   Mooi beschreven, klopt helemaal :)!

 • Reageren
  Stephanie
  29 maart 2014

  Meer is niet beter. Dat is het enige wat ik te zeggen heb.
  Materialistisch gezien bezit ik geen ene fuck, toch ben ik relatief gelukkig. Kijk naar de kleine, non-materialistische dingetjes op de wereld, en je ziet dat je beeld gelijk een stuk helderder wordt!

 • Reageren
  Suuz
  29 maart 2014

  Super mooi geschreven! Helemaal mee eens…. !

 • Reageren
  Sharrel
  29 maart 2014

  Mooi geschreven. Ik begrijp het artikel. Echt zo herkenbaar!

  x

 • Reageren
  Lauriëtte
  29 maart 2014

  Wat een fijne inspirerende blogpost is dit Rosanne! Zo herkenbaar inderdaad, ik betrap mezelf er de laatste tijd echt super vaak op dat ik mezelf vergelijk met anderen :( “Je zou jezelf alleen moeten vergelijken met jezelf en er naar streven dat je morgen een ‘beter’ persoon bent dan gisteren.” – Die ga ik in mijn achterhoofd houden, thanks!

 • Reageren
  Evelien
  30 maart 2014

  Mooi geschreven. Ik heb er nogal een handje van mezelf te vergelijken met anderen, met een rotgevoel als resultaat. Sindskort werk ik een dag meer dan voorheen. Deze heb ik er extra bij gekregen. Wanneer ik dan vervolgens hoor dat iemand anders weer is afgewezen bij een sollicitatie, word ik met beide benen op de grond gezet; zo slecht heb ik het dus niet

 • Reageren
  La fête de la vie
  30 maart 2014

  Heel mooi stuk en helemaal mee eens!

 • Reageren
  Femke
  30 maart 2014

  Wow! dit is echt super goed geschreven, mooie tekst!

 • Reageren
  Estrella
  2 april 2014

  Goed artikel, ik maak me er continue schuldig aan. Op het gebied van vergelijken qua succesvol zijn totaal niet, ambitie interesseert me geen moer, maar wel op het gebied van uiterlijk. Iedereen is mooier dan ik, zelfs mensen die een stuk steviger zijn hebben altijd nog een beter figuur dan ik. Best wel slopend zo nu en dan om zo onzeker over jezelf te zijn en eigenlijk komt dat alleen maar doordat ik bang ben wat anderen vinden en mezelf vergelijk met anderen.

 • Reageren
  Reads | INSINS
  5 april 2014

  […] • Deze post van Lifebyrosie is zo herkenbaar en zo waar! Het gaat over dat je het geluk pas vindt, wanneer je je stopt […]

 • Reageren
  Randa
  7 april 2014

  Helemaal gelijk en echt mooi geschreven zeg. Als we allemaal nou is meer en meer gaan focussen op de ‘kleine dingen’ in het leven die ons oh-zo gelukkig maken in plaats van ons zelf te vergelijken met andere personen, dan zouden de ‘kleine dingen’ al gauw een grote verandering maken in ons leven, een positieve verandering! Maar we leven nou eenmaal inderdaad in een maatschappij waar er gewoon van alles van je verwacht wordt en dus je alleen maar meer en meer wilt, meer en meer moet. Maar door dit soort artikels, dit soort bloggers (als jou) is er weer hoop dat een verandering absoluut niet onmogelijk is! Bedankt Rosie voor de positiviteit en dat je mij en ander lezers aan het denken zet!

  Liefs,
  Randa :)

  • Reageren
   Roos
   8 april 2014

   Wat een super lieve comment Randa, dankjewel! Ik hoop echt dat je gelijk hebt <3! Het zou zo fijn kunnen zijn als iedereen daar eens over na zou denken! Veel liefs <3

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.