Waarom wij allemaal leven in de illusie dat wij niet mooi genoeg zijn.

Zou jij jezelf omschrijven als mooi?

Denk daar eens over na. Als je antwoord hierop ja is ben je de gelukkige deelnemer aan het groepje van slechts 2% van de vrouwen wereldwijd die zichzelf als mooi bestempelen.

98% van de vrouwen omschrijft zichzelf dus niet als mooi. Vind je dat net zo shocking als ik?

Hoe kan ik nou houden van mijn dikke buik en striemen?

De laatste tijd ben ik mij meer en meer aan het verdiepen in zelfliefde, mijzelf zowel van binnen als buiten op waarde schatten. En ik kan je vertellen, dat is niet altijd makkelijk. Er zijn weken, maanden, jaren geweest dat ik enorm geworsteld heb met bepaalde kenmerken van mijn lichaam. Hoe kan ik in vredesnaam houden van een lichaam wat zo ongelofelijk veel niet mooie dingen heeft.

Mijn te dikke buik vol striemen, mijn benen, mijn neus, mijn tanden die niet wit genoeg zijn of perfect recht staan, mijn gehele uiterlijk vond ik eigenlijk altijd maar een beetje saai. Ik vond mijzelf nou ook niet afschuwelijk lelijk maar om mijzelf nou echt mooi te noemen.. Nee. Laat staan sexy.

Inmiddels doe ik dat wel en ben ik er trots op dat ik zo ver ben in mijn zelfliefde proces dat ik letterlijk naar mijzelf kan kijken in de spiegel en mijzelf mooi kan vinden. Weet je hoe dat kwam?

Natuurlijk door heel veel verschillende dingen en het hard werken aan mijzelf maar vooral door het volgende.

Ik kwam er achter.

Ik kwam er achter waarom wij leven in de illusie dat wij niet mooi genoeg zijn. En dat maakte mij zo kwaad, zo in en in kwaad, dat ik radicaal besloot: i’m gonna love the hell out of myself.

De cijfers omtrent vrouwen en meisjes die lijden aan een eetstoornis rijzen de pan uit. Anorexia is de nummer één doodsoorzaak onder mensen met mentale gezondheidsproblemen en ondertussen vragen we onszelf af hoe dat toch in vredesnaam mogelijk is?

Nou ik heb géén idee!!!!!! In een maatschappij waar maar één lichaamstype gezien wordt als het ultieme schoonheidsideaal is het natuurlijk ook heel vreemd dat jonge meiden daar graag aan willen voldoen. En daar helaas in door kunnen slaan.

Één schoonheidsideaal; niks anders!

Van jongs af aan krijg je een bepaald ideaalbeeld voorgeschoteld op alle mogelijke manieren. Op covers van magazines, blogs, Instagram, videoclips, series, reclames, paspoppen in winkels.. Alle vrouwen die gezien worden als mooi of sexy zien er op een bepaalde manier uit en als jij als pubermeisje dag in dag uit geconfronteerd wordt met mensen die bestempeld worden als mooi, maar waar jij absoluut geen uiterlijke  overeenkomsten mee hebt, is het voor een puberbrein al snel duidelijk: ik ben dus lelijk.

En zie die gedachte maar eens te veranderen.

En laat dat nou juist zijn waar de beauty- en mode industrie op teert.

Op onze onzekerheid. Miljoenen, biljoenen, triljoenen verdienen zij jaarlijks wereldwijd aan al onze onzekerheden. Want het is heel simpel. Zet een beautystandaard neer waar niemand aan kan voldoen (letterlijk niemand want 99% van de modellen en celebrity’s worden geretoucheerd, zij zijn dus ook niet goed genoeg) en je hebt iedereen onzeker. SCORE. Bied 101 dingen aan om wél aan de beautystandaard te kunnen voldoen en schotel dat voor aan onzekere meisjes en vrouwen; SCORE! Geef toe, een geweldige verkoop strategie? Toch?

Want.. Wil jij ook eindelijk van die lelijke blubberbuik af? Met dit nieuwe martelwerktuig heb je binnen 6 weken een sixpack!!! Cellulite? Wij hebben de 837262e creme die dit keer écht werkt!! Wil jij ook zo graag verleidelijk zijn? Met wimperextensions sla je binnen no time die hottie aan de haak. Wil jij ook van die prachtige, volle lippen als Kylie Jenner? Voor slechts een paar honderd euro en een paar minuutjes van je tijd ben je eindelijk van die lelijke dunne lippen af! Eindelijk van die overtollige kilo’s af? Slik dan deze pillen en binnen no time ben je 5 kilo kwijt!! Kleine cupmaat? Met de nieuwste super size plunge bigboob bikini kun ZELFS JIJ stralen op het strand!!

Moet ik nog even doorgaan? ;-)

Geef mij diversiteit!

Voor de duidelijkheid, ik heb het nu helemaal niet alleen over de dik=lelijk en dun=mooi tendens van onze tijd. Ik heb het over alle verschillen in lichamen die niet aan bod komen in de media. Ooit een vrouw in een rolstoel de babe uit een romantische komedie zien spelen? Of een vrouw met grote oren, een grotere neus, spleetje tussen de tanden, scheve of gele tanden? Mensen met een beperking of bijvoorbeeld een amputatie. Of vrouwen met een kleine cupmaat in een sexy lingerie shoot? Er zijn miljarden ‘anders uitziende’ mensen op de wereld maar in de media zien we maar één zogenaamd perfect beeld en ik ben daar zo klaar mee!

Ik doe het niet meer.

Ik doe het niet meer. Ik doe er niet meer aan mee. Ik heb alle fitgirls van mijn Instagram afgegooid (omdat ik mij daar niet mee kan identificeren, niet omdat er iets mis mee is) en ik ben misschien wel 100 bodypositivity activisten accounts gaan volgen. Modelijnen die mode maken voor meiden met kleine en grote maten, curvy modellen instagramaccounts en alle accounts die ik vinden kon over zelfliefde. Iets zo kleins maar het maakt zoveel verschil voor mij. Ik zie nu de hele dag verschillende vrouwen in allerlei soorten en maten voorbij komen die blij zijn met hun lichaam en er alles aan doen om mensen zich ook beter over zichzelf te laten voelen en dat maakt me ZO blij.

Iedere dag opnieuw!

Gerelateerde artikelen

25 reacties

 • Reageren
  Janine
  9 mei 2018

  Omdat het het belangrijkste is dat je je lekker in je lichaam voelt , en dat je daar soms voor moet sporten en/og minder eten ..
  Met wat mooie praatjes en een positive mind kom je niet overal en kun je niet alles goedpraten …

  Jaja ik zal wel weer de volle lading krijgen .. miss negative , maar je schreeuwt om feedback

  • Reageren
   Anoetja
   9 mei 2018

   Janine, hoe kun je nou weer zo’n kortzichtige kut reactie achter laten op zo’n mooi geschreven blog? Alleen jouw reactie laat al zien dat jíj er in ieder geval nog láng niet bent.

  • Reageren
   Renate
   9 mei 2018

   Lekker in je lichaam voelen en je mooi voelen zijn twee verschillende dingen. Heel erg zonde dat jij je blijkbaar pas mooi kunt voelen als je dun bent! Je doet jezelf en anderen tekort!

   • Reageren
    Janine
    9 mei 2018

    Een gezond lichaam is het belangrijkste ;)

    • Reageren
     Marleen
     10 mei 2018

     En waar zegt Rosanne dat dat niet belangrijk is? Heb even op je blog gekeken, en als je zo van klein geluk bent, snap ik niet dat je je negatieve energie hier komt spuien? Heel jammer, ookal ben je het niet eens met de boodschap dan kun je dat nog wel anders verwoorden volgens mij.

  • Reageren
   irene | tussenmarsenjupiter
   10 mei 2018

   Haal je hier een goed gevoel uit Janine? Ik ben ook eens op je blog gaan kijken, het contrast kan niet groter zijn… Vreemd.
   irene | tussenmarsenjupiter onlangs geplaatst…Deze week #12My Profile

 • Reageren
  Renate
  9 mei 2018

  Ik heb maat 36 / s en maakt me totaal niet druk om mijn gewicht. Toch voel ik me ook niet mooi. Ik heb te witte benen, geen knap gezicht, te dun en pluizig haar etc. Daarom vind ik je blogs ook heel fijn om te lezen. Ik zou mezelf ook veel meer moeten helpen herinneren aan dat ik er mag zijn. Keep it going Rosie!

  • Reageren
   Roos
   9 mei 2018

   Wat jammer dat je je zo voelt Renate, en het laat ook maar zien dat er zo ontzettend veel dingen zijn waar mensen zich onzeker over voelen. Zo jammer! Ik heb ook te maken gehad met heel erg veel reacties (vooral vroeger) op mijn witte huidskleur. Dat mensen letterlijk zeiden dat ik geen jurkjes moest dragen met die vreselijk witte benen bijvoorbeeld. Ik herken je gevoel dus helemaal! Ik hoop dat mijn blogs je misschien heel ietsiepietsie kunnen helpen <3 want jij mag er zeker zijn! Iedereen mag er zijn!
   Roos onlangs geplaatst…Waarom wij allemaal leven in de illusie dat wij niet mooi genoeg zijn.My Profile

   • Reageren
    irene | tussenmarsenjupiter
    10 mei 2018

    Ik heb ook echt enorm witte benen. Kreeg er deze week ook nog ‘commentaar’ op, al denk ik niet dat het slecht bedoeld was. Maar dat trek ik me dus echt niet aan hoor. Ik ga niet met een lange boek of panty rondlopen als het buiten 30 graden is omdat mensen verblind worden door mijn reflecterend witte benen.

    Trouwens, Roos, ik vind dit echt een prachtig artikel en eigenlijk net wat ik nodig had! Ik heb morgen een weekendje weg inclusief bikini en ik zat me daarnet ook zorgen te maken over mijn vetjes en blubberbillen maar dankzij jouw post kan ik het nu wel wat meer loslaten <3
    irene | tussenmarsenjupiter onlangs geplaatst…Deze week #12My Profile

 • Reageren
  Gelukjes van Maris
  9 mei 2018

  Heel erg waar Roos. You go girl

 • Reageren
  Jennifer
  9 mei 2018

  Heftige gevoelens heb je beleefd! Gelukkig denk je er nu anders over dan.

 • Reageren
  Esther
  9 mei 2018

  Mooie blog Rosie :-) Zo belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Wat je in de bladen en op tv ziet staat haaks op de realiteit. En dit zorgt voor enorme minderwaardigheidscomplexen bij vrouwen. Laten we van onszelf en elkaar houden zoals we zijn.
  “Blijf jezelf, er zijn al genoeg anderen”.

  Janine, ga lekker iets leuks voor jezelf doen. Maar blijf hier alsjeblieft weg. Bloedirritant die reacties van jou. Duidelijk zo’n vrouw die het fijn vind om anderen een rotgevoel te bezorgen. Naar. Heel naar. Sneu ook.

  • Reageren
   Roos
   9 mei 2018

   Dankjewel Esther! Ik merk dat hierover praten zoveel reacties los maakt bij mensen dat ik het lekker blijf doen :D! En idd, het is gewoon niet de realiteit en niet haalbaar! Maar TOCH willen we er zo graag aan blijven voldoen.. Ik pleit voor meer liefde. Voor jezelf, voor elkaar en alles om ons heen <3. Meer begrip voor elkaar en elkaars keuzes en meningen. Hoop dat ik mijn mini steentje hier in bij kan dragen! X
   Roos onlangs geplaatst…Waarom wij allemaal leven in de illusie dat wij niet mooi genoeg zijn.My Profile

 • Reageren
  Lia
  9 mei 2018

  Reageer gewoon niet als je iemand anders haar geluk niet gunt Janine. Baal van reacties die je geeft…hoop dat je beseft dat dit de wereld niet mooier maakt en je je kinderen als moeder een heel raar voorbeeld geeft. Als docent weet ik van dichtbij hoeveel pijn meiden kunnen hebben van reacties op hun uiterlijk en ik wil Roos bedanken voor haar positieve kijk die ze meegeeft. Blijf stralen, want dat staat je zo mooi!

  • Reageren
   Roos
   9 mei 2018

   Hey Lia, dankjewel voor je lieve berichtje! Wat zul je dit inderdaad als docent veel zien.. Vreselijk! Ik zag het in mijn werk als jongerenbegeleider ook en hoe meiden hun hele identiteit aan hun uiterlijk verleenden. Niet mooi = er niet bijhoren = het niet waard zijn/niet genoeg zijn op andere gebieden. Zo triest! Ik hoop dat ik door dit soort artikelen te schrijven mensen misschien een beetje bewust kan maken <3
   Roos onlangs geplaatst…Waarom wij allemaal leven in de illusie dat wij niet mooi genoeg zijn.My Profile

 • Reageren
  Simone | All Day Jewels
  9 mei 2018

  Helemaal waar! Ik kan ook niet zeggen dat ik mezelf echt mooi vind. Maar ik kan er gelukkig – inmiddels – wel mee leven hoe ik er uit zie.
  Simone | All Day Jewels onlangs geplaatst…Bracelet green / green / silver / nice gift / mothersday | Bracelet This is Green by AllDayJewelsMy Profile

 • Reageren
  Kelly
  9 mei 2018

  Jarenlang heb ik mijzelf niet mooi gevoeld, ben ik onwijs onzeker geweest en voelde ik mij altijd minder dan anderen. Maar nu? Nee, ik mag er ook zijn. En natuurlijk vind ik mijzelf ook niet perfect, maar ik zou mijzelf absoluut niet meer als lelijk bestempelen. En wat mij betreft mag iedereen er zijn; iedereen is mooi op zijn of haar eigen manier. Ik hoop dat elke man of vrouw op het punt komt dat ze dat zelf ook in gaan zien. Ik ben het in gaan zien en het voelt fantastisch!
  Kelly onlangs geplaatst…On My Beauty Wishlist 17My Profile

 • Reageren
  Sabine
  10 mei 2018

  Wat een mooi artikel meid! Ben het er compleet mee eens. Ondanks dat ik over mezelf best vaak positief ben en ik me zo min mogelijk van al die zogenaamde standaarden probeer aan te trekken, betrap ik mezelf zeker weleens op gedachten die echt niet fijn zijn. Meestal komt het door vergelijkingen. Het wegdoen van dat soort instagram accounts is echt een goed idee trouwens! x

 • Reageren
  Marjoleine
  10 mei 2018

  Mooi! <3 Goed dat je hier aandacht aan besteedt, ik vond mezelf vroeger ook nooit mooi maar inmiddels is dat gelukkig veranderd. Het klinkt zo simpel maar accepteren hoe je bent is the key. Ben benieuwd naar nog meer blogs hierover!
  Marjoleine onlangs geplaatst…DIARY week 18 | High tea, logeren en jurkjes aanMy Profile

 • Reageren
  Lieke
  10 mei 2018

  Mooiste artikel dat ik in tijden gelezen heb, wauw! Heel sterk verwoord! Ik ga nu ook lekker al die fitgirls ontvolgen 😉

 • Reageren
  Kaylin
  11 mei 2018

  Hé Roos. Dank je voor je prachtige woorden. Ik vind je blog en instagram heel motiverend en inspirerend. Ik maak me al een tijdje zorgen over m’n buik en gewicht en merk dat ik de weegschaal ontwijk (uit schrik?). Toch probeer ik mezelf geen druk op te leggen maar heel erg dankbaar te zijn voor mijn lichaam waarin ik op lichamelijk vlak zorgeloos mag leven.
  Lijkt het je wat om bodypositivity accounts te delen? :)

 • Reageren
  Anneleen
  12 mei 2018

  BAM, daar slaagt die Rosie weer de spijker op de kop ! ;) Super fijn én mooi geschreven! Je inspireert me echt met je blogjes en posts op instagram! X

 • Reageren
  Claire
  31 mei 2018

  Aaahh wat een super fijn artikel! Ik ben hier gekomen via Tussen Mars En Jupiter. Super inspirerend om te lezen dat je zo predikt voor zelfliefde. Het is ook eigenlijk vreselijk dat we onszelf zo afkraken en dat allerlei bedrijven daar weer in inspelen. Ze zouden failliet gaan als we niet zouden zeuren over rimpels, cellulitus of andere dingen. Ik zou zo graag willen dat elke vrouw hun eigen kracht inziet <3

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.