De zin en onzin van winacties

Winacties

Winacties, op de ene blog word je ermee doodgegooid, de andere blogger doet er niets mee. Ik viel altijd in de tweede categorie maar ik zie inmiddels ook de positieve kanten van een winactie in. Want als je het goed doet kan het je als blogger véél opleveren.

Wat houdt een winactie in?

Een winactie is feitelijk gezien niets meer of minder dan een samenwerking tussen een blogger en een bedrijf. Een bedrijf stelt een prijs ter beschikking in ruil voor exposure op de blog en de social media kanalen die daarbij horen. De blogger mag een product weggeven aan haar lezers/volgers in ruil voor bijvoorbeeld een like op de Facebookpagina. Resultaat: meer likes en dus een groter bereik op social media. Een groter bereik op social media vergroot de kans op meer bezoekers richting je blog en daarnaast ben je interessanter voor bedrijven om mee samen te werken. En wat zit er in voor jou als lezer, nou die prijs natuurlijk!

In feite is het een heel mooi systeem waarbij er iets ‘te winnen valt’ voor alle 3 de partijen (bedrijf, blogger en lezers). Waarom ik er dan eigenlijk bijna nooit gebruik van maakte?

Toen ik nog een piepklein lifebyrosietje was en er misschien 10 of 20 mensen dagelijks mijn blog lazen heb ik wel eens iets van mijn eigen geld gekocht en dit weggegeven. Niets mis mee om zo je bereik een beetje op te krikken als je hier het geld voor hebt! :) Dit kun je ook proberen met in je achterhoofd dat de gesponsorde winacties komen zodra je bereik gegroeid is!

Zieltjes winnen?

Voor mij voelde het al gauw als zieltjes winnen. Ik wil dat mensen mijn blog lezen omdat ze mijn blog leuk vinden en graag lezen, niet omdat ze er een prijs mee kunnen winnen! Waarom ik hier dan toch op teruggekomen ben? Omdat ik vond dat ik het ook anders kon bekijken.

Er zijn honderdduizenden blogs op deze wereld, hoe komen mensen dan op de jouwe? Er zijn zoveel mensen die het misschien wel heel erg leuk zouden vinden om mijn blog te lezen maar simpelweg niet weten van het bestaan van mijn blog. En hoe kunnen ze dat ook weten? Een winactie kan ervoor zorgen dat meer mensen jouw blog liken en hiermee creëer je een soort van kans om je blog onder de aandacht te brengen. In eerste instantie zijn ze je dus gaan volgen om die prijs te winnen maar hopelijk vinden ze uiteindelijk je blog ook leuk!

Natuurlijk heb je mensen die je echt puur en alleen volgen omdat je de prijs weggeeft. Zodra de winnaar bekend is gemaakt en hij/zij daar niet bij hoort wordt er al snel weer ontvolgt. Part of the deal. Natuurlijk is dat niet leuk maar het hoort er bij. Maak je daar niet te druk om!

Valkuilen

Een grote valkuil met winacties vind ik het teveel aanbieden van winacties. Op sommige blogs staat echt werkelijk waar al-tijd wel een winactie open, houden ze winactie weken of hebben ze standaard 3 winacties per week! En wat voor winacties. Een potje nagellak van €2,- een boekje die je ook voor een paar euro bij de Action zou kopen, een barbie of een My Little Pony.

Niet doen, gewoon niet doen.

Waarom niet? Omdat dit wél echt voelt als likes kopen en ik dan gelijk afhaak. En ik denk meerdere mensen met mij. Ja er zullen altijd mensen meedoen met de winacties alleen zijn dit vaak de mensen die aan niets anders meedoen als winacties. Sommigen hebben zelfs hele Facebook profielen hiervoor! Wil je echt dat die mensen je Facebookpagina liken of wil je dat mensen je Facebookpagina liken die echt binnen jouw doelgroep passen en die wellicht je blog echt tof gaan vinden? Iedereen moet daar zijn eigen antwoord maar op geven maar als je in de laatste categorie valt zou ik alleen écht toffe winacties online zetten waarbij ook echt iets heel gaafs te winnen valt.

Mijn tips:

Conclusie van mijn hele verhaal:

• Teveel winacties, doe het niet! Mensen irriteren zich er alleen maar aan en komen waarschijnlijk alleen maar op je blog omdat er toch wel altijd iets te winnen valt.

• Organiseer alleen een winactie als ook écht iets moois hebt om weg te geven. Een product waar jij zelf ook helemaal enthousiast over bent en dat je je lezers ook echt gunt!

• Realiseer je dat er altijd mensen zullen afhaken na de winactie, dat hoort er bij.

Winacties

Mocht je dit artikel interessant vinden en wil je het bewaren, PIN bovenstaande afbeelding dan op Pinterest! :)

 

Hoe denk jij over winacties? En heb jij nog tips? Laat ze achter in de comments!

handtekening Lifebyrosie.nl

 

Gerelateerde artikelen

12 reacties

 • Reageren
  Nienke
  21 juli 2016

  Ik heb nog nooit een winactie gehouden, ook omdat ik nog een iniminie blogje heb. Maar ik heb er wel eens over nagedacht. Zo af en toe vind ik het best wel leuk namelijk. Tuurlijk is het lekker als er daardoor wat volgers erbij krijgt. Maar als ik het ga doen dan alleen met een leuk product waar ik zelf bijv veel gebruik van maak en zeker niet elke week…
  Nienke onlangs geplaatst…weekoverzicht #11My Profile

 • Reageren
  Astrid
  21 juli 2016

  Teveel winacties is inderdaad niet goed, maar zo nu en dan een leuk prijsje weggeven, dat vind ik wel leuk en doe ik dan ook graag. Ik haak zelf altijd af als ik drie social media profielen moet volgen en de actie overal moet delen om mee te doen.
  Astrid onlangs geplaatst…Make-up goals: ooglooks van PinterestMy Profile

 • Reageren
  Dana
  21 juli 2016

  Helemaal met je eens.
  Ik heb geen blog maar lees wel veel blogs en vind acties leuk. Maar win meestal toch nooit.
  Ik vind het erg jammer als een blogger een andere blogger laat winnen, dan geloof ik er al niet veel meer van.
  En dat veel bloggers nooit een winnaar showen met een leuke foto ervan .

 • Reageren
  Mariska
  21 juli 2016

  Ik heb denk ik gemiddeld 1 winactie per maand, iets minder misschien? Ik doe het alleen als ik een leuk idee heb, een product weg kan geven waar animo voor is en ik houd ook niet van veel verplichte stappen voor deelname. Loopt meestal best wel goed.
  Mariska onlangs geplaatst…Milani Amore Mattallics | review & lookMy Profile

 • Reageren
  Melissa
  21 juli 2016

  Hee,
  Ik heb dan nu wel een winactie op mijn blog staan en dat is gewoon zelf gekocht. Om puur te kijken hoeveel mensen dat trekt. Maar je hebt helemaal gelijk onzin dingen of gesponsorde dingen is gewoon vreselijk.

  X melissa

 • Reageren
  Nicole
  21 juli 2016

  Ik heb meestal elke week een winactie en die worden over het algemeen goed ontvangen. Wel probeer ik ze als ‘extra’ blog te doen (bijvoorbeeld ’s middags) en de reguliere blogs gewoon door te laten lopen. Ik vind winacties bij anderen ook vaak leuk. Kwestie van smaak denk ik.
  Nicole onlangs geplaatst…De bizarre dromenfabriek – Dromen tijdens de zwangerschapMy Profile

 • Reageren
  Kleine Prinses
  21 juli 2016

  ben het helemaal met je eens!
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Ik moest naar de rechtbankMy Profile

 • Reageren
  Joyce
  21 juli 2016

  Ik plaats met grote regelmaat een winactie, maar het kan ook zo zijn dat er een periode niks te winnen valt. Ik doe het absoluut niet om zieltjes te winnen, als ik dat zou willen dan moet ik toch echt een andere tactiek bedenken. Een groot deel van de deelnemers valt idd onder het kopje “doen overal mee aan winacties”.
  Joyce onlangs geplaatst…Trouwen met een klein budget | 4My Profile

 • Reageren
  Marsha
  21 juli 2016

  Ik ben het helemaal eens met je artikel. Ook op instagram hebben mensen een speciale account voor win acties. Dat vind ik wel een beetje te ver gaan. -x-
  Marsha onlangs geplaatst…Plog #17 | Walibi, Hittengolf, AttractiesMy Profile

 • Reageren
  doortjesblog
  21 juli 2016

  Op mijn blog heb ik regelmatig een winactie, soms in samenwerking met een bedrijf en soms iets wat ik zelf aanschaf. Ik merk dat mijn lezers het vooral leuk vinden, en mijn bereik groeit er inderdaad ook elke keer een beetje mee, mooi meegenomen! Ik let er ook wel op dat er geen acties door elkaar lopen en er niet altijd wat te winnen valt, dan blijft het ook nog leuk om gewoon te lezen :)
  doortjesblog onlangs geplaatst…Huishouden met 3 kinderen, schema & tips!My Profile

 • Reageren
  Marlies
  22 juli 2016

  Goede tips geef je. Ik vind het zelf echt vervelend als er winacties worden georganiseerd en je moet 3/4 dingen doen om het te kunnen winnen. Dan is de drempel veel te hoog, ook al is de prijs wel leuk.

 • Reageren
  Marinka
  7 februari 2017

  Helemaal mee eens! Het is zeker leuk, maar je moet er wel achter staan en niet altijd maar iets weggeven.. Maar ik ben nog steeds blij met de rammelaar en speenkoord die ik bij jou gewonnen heb hihi!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge